Arbanasi – comoara de langa Veliko Tarnovo

0
614

La aproximativ 4 kilometri de Veliko Tarnovo (Bulgaria) si 178 km de Bucuresti, pe colina dealului ce poarta acelasi nume, invechit de trecerea anilor, vegheaza asupra unei civilizatii noi orasul Arbanasi.

                                                     Scurt istoric

Arbanasi, al carui nume provine din turcescul “arnavut”, ce insemna locuitor ce vine din Albania sau Macedonia. A capatat acest nume datorita migratiei in urma careia satul a fost populat cu turci, greci si albanezi. 20180310_115120

Documentul care marcheaza inceputul istoriei satului este un decret dat de sultanul Suleiman Magnificul, in anul 1538, prin care oferea cadou pamanturile pe care se afla satul, ginerelui sau.

In anul 1921, satul Arbanasi a fost declarat statiune, printr-un decret imparatesc, iar in anul 2000 a fost declarant rezervatie arhitecturala si inclus in lista UNESCO pentru mostenirea mondiala culturala.

 

        Ocupatiile locuitorilor

Dintre locuitorii bogati ai satului Arbanasi, cei mai importanti erau cei care faceau comert si plateau taxa de berat.

Beratul fiind un document prin care primeau diferite privilegii, era semnat de sultan si acorda drepturi celui care il detinea. Aceste drepturi constau in:20180310_131449

 • Comert si calatorii libere, fara obstacole in Imperiul Otoman si nu numai;
 • Deschiderea de magazine in tara, in care autoritatile nu aveau dreptul sa intre fara aprobare oficiala. De asemenea nu puteau intra in casa platitorului de berat si sa se ospateze fara a plati;
 • Achitarea unei sume mai mici la vama, aceasta fiind de 8%, iar platitorul de berat platea doar 3%;
 • Calatorii pe uscat cu caravane sip e mare cu corabii;
 • Slujitori ca garda personala;
 • Sa poarte sabie la brau la fel ca musulmanii;
 • Sa fumeze narghilea lunga cu chihimbar;
 • Sa poarte haine lungi si fes “tunus” cu ciucure;

Ca si obiect, beratul reprezenta un document cu valoare estetica, scris caligrafic si cu diverse ornamente pe margini. Acesta se pastra intr-un toc special.

                                                             Structura casei traditionale

20180310_123023Casele din Arbanasi au o curte lunga, inconjurata de ziduri inalte din piatra. Vazuta din exterior, casa din satul Arbanasi pare a avea o imagine de cetate, dar in interior totul este totul este pictat in culori vii, vesele. Detaliile din interior sunt specifice modei din acele timpuri.

Etajul inferior are zidurile din piatra si deschizaturile mici, inguste, cu grilaje de fier. Pivnitele sunt incaperi foarte mari, gandite inca din timpul construirii casei si camuflate deoarece folosesc si pe post de ascunzatoare (cripson).

Etajul superior este spatios, el reprezentand practice locuinta unei familii bogate. Catre el se ajunge pe doua scari: una oficiala si una uzuala, folosita zilnic. Dupa intrare urmeaza antreul (antecamera) acoperit cu placi mari de ceramica. Urmeaza cea mai mare si cea mai frumoasa camera, camera de oaspeti (haet). Ne dam seama de importanta acesteia datorita mobilierului cat si dupa modul in care este decorate. La fel de importanta este si urmatoarea camera, la ea ajungem printr-un culoar spre interiorul locuintei: camera de oaspeti folosita in anotimpul iarna.

De o parte si de alta a culoarului prin care am pasit gasim dormitoarele si incaperile de sericiu.20180310_131512

Camera de zi (hasevo) este camera in care pe timpul zilei aveau loc diverse activitati zilnice, tot aici fiind locul in care lua masa impreuna intreaga familie.

In camera cuptorului (bucataria) se pregatea mancarea la cuptorul cu doua randuri, caracteristice caselor din Arbanasi.

In casele din Arbanasi gasim o incapere speciala unde se facea focul in sobele zidite care aveau rolul de a incalzi locuinta (funario). O alta incapere caracteristica acestor case, sunt camerele interioare situate pe o baza de piatra, folosite pentru spalat, scaldat, etc..

                                                             Casa Konstantaliev

Casa Konstan20180310_131504taliev este una dintre cele mai importante case-muzeu din Arbanasi. Aceasta a fost construita in secolul al XVIII-lea. Partea inferioara a fost construita numai din piatra. Si este compusa din: locuinta paznicului, camera servitorilor, pivnite, depozite pentru marfa, grajdul de cai, ascunzatoarea, camera principala, folosita zilnic si scara secreta ce leaga etajul de ascunzatoare.

La intrarea principal ne intampina o usa solida, din metal, folosita pentru intrare, avand pe exterior un grilaj.

La etajul urmator sunt amplasate camerele de oaspeti, dormitoarele si camerele de serviciu. In zona cea mai ferita gasim camera lauzei.20180310_131357

Amenajarea incaperilor spatioase ofera acestei mari case-cetate confort si intimidate, intarite de podoabele lucrate de mesteri de o alta cultura si conform inteligentelor unor stapani cu simt estetic si posibilitati financiare. Expozitia transpune modul de obisnuinta al locuitorilor din Arbanasi din secolele al XVIII-XIX-lea.

Mostenirea culturala a localitatii Arbanasi este unica pentru ca s-a intemeiat pe un component antic eterogen, cu traditii spiritual si habituale menite intr-un context istoric variat si dinamic.

Vechiul obicei de la Arbanasi, de a se insemna in cartile bisericesti sau cele tinute in intamplari si evenimente importante, conform informatiilor istorice, economice, politice – despre calamitatile, stihii si epidemii, precum si pareri, opinii filozofice si sentinte moralizatoare. Iar acest obicei, de a se nota tot, e important, atesta cultura inalta a populatiei” –  Casa Konstantaliev, 10 martie 2018.

                                                                  Componenta satului

Pe teritoriul satului intalnim 5 Biserici si 2 Manastiri, acestea fiind construite intre secolele al XVI-lea si al XVII-lea. Satul find format din 80 de case, dintre care 36 fiind declarate monumente. “Casa Konstantaliev” si “Casa Haguliev”, fiind cele mai importante.20180310_125514

Cele cinci Biserici sunt:

 • Biserica Nasterii Lui Hristos – cea mai veche din Arbanasi;
 • Biserica Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril;
 • Biserica Sfantului Atanasius;
 • Biserica Sfantul Gheorghe;
 • Biserica Sfantul Dimitrie.

Si cele doua Manastiri:

 • Manastirea Adormirii Maicii Domnului;
 • Manastirea Sfantul Nicolae.

                                                                    Distanta si traseu

Satul Arbanasi se poate vizita lejer chiar intr-o singura zi, fiind la 178 km de Bucuresti daca urmati traseul Bucuresti – Giurgiu (Vama Ruse) – Veliko Tarnovo – apoi inca aproximativ 4 kilometri pe DE85.

20180310_122722

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here