Barajul Vidraru

0
651

Reprezinta un bazin hidrografic pe raul Arges din judetul Arges. A fost dat in folosinta in anul 1966. Suprafata totala a lacului de acumulare este de 8,93 kilometri patrati si este folosit pentru energie hidroelectrica, alimentari cu apa, irigatii, combaterea inundatiilor, agrement dar reprezinta si un important punct turistic al zonei, atat pentru recreere cat si pentru practicarea diverselor sporturi.

Localizare: intre Muntii Fruntii si Masivul Ghitu. Se poate ajunge din orasul Curtea de Arges spre DN1, urmand DN7C – Transfagarasan.

Colectare: apele raurilor Capra, Buda si ale afluentilor lor: raul Doamnei, Cernatul si Valsanul, Topologul, raul Valea lui Stan si Limpedea.

Constructia

Constructia Barajului Vidraru a inceput in anul 1960 si a durat 5 ani si jumatate.

Pentru a duce la bun sfarsit constructia acestuia s-au folosit:

  • 4,2 kilometri de tunel subteran;
  • 768.000 de metri cubi de roca, din care 1.000.000 in subteran;
  • S-au turnat 930.000 metri cubi de beton din care 400.000 de metri cubi in subteran;
  • Au fost instalate 6300 de tone de echipament electronic;
  • Zeci de mii de ore de munca in conditii grele.

La data finalizarii, aceasta constructie ocupa locul 8 in Europa si locul 20 in lume datorita inaltimii. Acesta are 166 de metri inaltime si o lungime a coronamentului de 307 de metri.

Barajul Vidraru a deversat controlat ultima data in iunie 2013.

Conform “Planului de Aparare al Argesului impotriva dezastrelor”, daca Barajul Vidraru s-ar rupe, viitura ar atinge 12 metri inaltime, in Pitesti, in aproximativ 72 de minute de la ruperea barajului.

In ciuda tuturor eforturile depuse pentru a finalize aceasta deosebita constructie, in anul 1974, a avut loc o mare avarie.

Avaria din 1974

In data de 6 iulie 1974, in jurul orei 12:50, s-a rupt galeria si bindajul metalic, dislocand o parte uriasa din masivul muntos, aproximativ 10.000 de metri patrati. Ulterior lacul a fost golit iar galeriile de scurgere au fost reparate. Remedierile si consolidarile barajului au avut oficial 2 victime.

Activitati recreative

Pe muntele Plesa se afla statuia lui Prometeu cu fulgerul in mana, ca simbol al electricitatii, sculptata de Constantin Popovici.

La cateva sute de metri de baraj, se gaseste debarcaderul, unde se organizeaza plimbari cu vaporasul.

Pasionatii de sporturi extreme pot face bungee jumping de pe cea mai inalta pista de lansare amenajata pe baraj.

In zona se mai poate vizita:

  • Cetatea Poenari;
  • Transfagarasan – spre Balea Lac;
  • Cascada Capra;
  • Piscul Negru.

Recomandare cazare: Casa Eden Arefu

La 250 de metri de centrul comunei, 2.8 km de DN7C, la o altitudine de 720 de metri, cu o priveliste inantatoare. Clasata la 3 stele si cu un motto inedit dar si adevarat: “Turistii vin ca oaspeti si pleaca ca si prieteni”, gazdele primitoare ale Casei Eden, va asteapta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here