Cazanele Dunarii din barca

0
481

Cazanele Dunarii reprezinta un sector din defileul Dunarii in cursul ei prin Muntii Carpati. Au o lungime de aproximativ 9 kilometri, alcatuita din Cazanele Mari (4 kilometri) si Cazanele Mici (3 kilometri). Pe acest sector al Dunarii apa are o viteza ce depaseste 5m/s si aproximativ 75m adancime, latimea acesteia ajungand la doar 230 m. Ceea ce pentru turisti este un spectacol al naturii, pentru navele ce tranziteaza zona reprezinta un chin, un real pericol.

Pornim sa exploram Cazanele Dunarii din Orsova. Si pentru ca orasul Orsova il exploram cu alta ocazie, si ne surprinsese de fiecare data cu peisajul minunat, cu un aer diferit. Asa ca, am urmat indicatiile Waze-ului si am trecut mai departe. In Eselnita, Dunarea a inceput sa ne atraga in mrejele ei folosindu-si farmecul peisajelor. De aici, pana la Chipul lui Decebal am petrecut timpul cu nasul lipit pe geam, bucurandu-ne de fiecare priveliste.

Chipul lui Decebal

Sculptat maret, chipul ultimului conducator dac, Decebal, este un basorelief, cu inaltimea de 55 de metri inaltime.

Localizare: pe partea masivului stancos al Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova, in zona Cazanelor Mici, in golful Mraconia.

Basorelieful reprezinta cea mai inalta sculptura de piatra din Europa. A fost finantata de catre omul de afaceri si istoricul Iosif Constantin Dragan (1917 – 2008) si a fost sculptata intre 1994 si 2008, de catre 12 sculptori alpinisti.

Dupa ce ne-am asigurat ca am admirat Chipul lui Decebal din toate unghiurile si i-am facut zeci de fotografii, ne-am indreptat catre singurul magazin de suveniruri, care tocmai deschidea, pentru a lua un magnet si cu putin noroc si o cafea. De aici am aflat ca in cateva minute va pleca in excursie o barca. Costul unei astfel de excursii fiind 30 de lei de persoana. Ni s-a parut interesant, mai ales ca nu ne asteptam ca in anotimpul iarna sa gasim o asemenea oferta, asa ca, am sarit pe pontonul plutitor si am asteptat imbarcarea.

Ne-am apropiat prima data de Chipul lui Decebal, de aceasta data de pe luciul apei. Iar apoi ne-am intors catre Manastirea Mraconia.

Manastirea Mraconia

A fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor pe Dunare. Termenul de “mraconia” inseamna loc ascuns sau apa intunecata.

Mai departe am intalnit Pestera Veterani. Aici am avut ocazia de a cobori din barca si de a explora pestera. Pestera este amenajata pentru a primi turisti, dar din pacate nu mai exista ghizi.

Pestera Veterani

Este prima pestera cartata din lume, in anul 1692. Locuitorii Clisurii ii mai spun Pestera din Panza Curii sau Pestera lui Maovat. Inainte de formarea lacului de acumulare ei intrau aici ca sa adaposteasca vitele.

Dacii considerau aceasta pestera ca fiind sanctuarul Zeului Zalmoxis. In Clisura circula legende conform carora pestera ar fi fost adancita de catre soldatii lui Traian dupa cucerirea Daciei.

Dupa ce am citit panourile informative si am facut cateva fotografii, ne-am intors pe barca pentru a ne continua aventura. Urmatoarea oprire a fost la pestera Ponicova. Aici barca noastra nu a putut avansa foarte mult, accesul de pe apa se poate face cu o barca mai mica sau cu salupa datorita riscului mare de a se lovi de stanci.

Pestera Ponicova

Este cea mai mare pestera din Clisura Dunarii. Are galerii structurate pe 3 nivele care comunica intre ele si insumeaza impreuna nu mai putin de 1660 metri. Strabate Ciucaru Mare si iese in Dunare. Accesul in pestera se poate face prin 3 locatii diferite.

Pestera a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri: Pestera de la gura apei sau Pestera liliecilor.

Localizare: pe versantul stang al Dunarii, in Cazanele Mari – Ciucaru Mare.

De aici, ne-am indreptat catre lacul de acumulare Dubova, unde, in timp ce admiram sfarsitul sectorului Cazanelor si faceam ultimele fotografii, ghidul ne-a spus povestea satului care a fost mutat in intregime pentru constructia lacului.

A fost o excursie reusita, recomandam, indiferent de sezon. Noi am fost intr-o zi insorita, in anotimpul iarna, barca a fost acoperita iar excursia a fost minunata.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here