Izvorul si Cascada Bigar

0
636

Izvorul Bigar, sau Izbucul Bigar, face parte dintr-o arie naturala de tip mixt, protejata, de interes national, fiind localizata geographic pe raza judetului Caras Severin in comuna Bozovici.

Rezervatia face parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita si a fost declarata arie protejata in anul 2000. Are o suprafata de 176,00 ha, pe teritoriul careia intalnim diverse izvoare, chei, vai, lapiezuri, ponoare, pesteri, poieni si pajisti.

Fauna prezenta pe teritoriul Rezervatiei este specifica Muntilor Banatului, alcatuita din: mamifere: urs brun, ras, vulpe; pasari, reptile, broaste si pesti. Flora fiind formata din: nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor.

Vietuitoarele din Rezervatia Naturala Bigar

Salamandra– este o creatura retrasa, petrecandu-si majoritatea timpului ascunsa in crapaturi umbroase sau in locuri racoroase si umede. Pielea sa este toxica si are culoarea neagra cu pete galbene. Salamandra traieste aproximativ 3 ani, are o lungime de 8-15 centimetri si aproximativ 110 grame. Se hraneste cu rame, larve si nevertebrate mici.

Racul de ponoare – Traieste pe fundurile vailor acolo unde datorita culorii sale se face cu greu observat de catre ochiul uman. Are dimensiuni reduse, de aproximativ 10 centimetri, iar culoarea variaza in functie de mediul in care traieste, de la alb-galbui pana la maro. Prefera sa traiasca in parauri mici dar pietroase.

Vipera cu corn – Traieste in grohotisuri si in stanci, se gaseste peste tot in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Se reproduce primavera, iar puii sunt nascuti in luna august. Pe timpul iernii hiberneaza. Se hraneste cu insecte, soparle si nevertebrate mici. Muscatura ei este considerate a fi mortala, motiv pentru care vipera este omorata adesea de localnici si de turisti.

Mierla de apa – are o marime de 17-20 de centimetri, de culoare negricioasa iar pe gusa sip e piept are o pata mare alba. Traieste la munte, pe langa rauri deoarece se hraneste cu larve acvatice. Cuibul acesteia il gasim tot in apropierea apelor. Femelele depun  4-6 oua, la sfarsitul lunii martie.

 

Izvorului Bigar i se mai spune si “Izbucul” Bigar. Termenul de Izbuc inseamna un izvor puternic, fiind alimentat de un curs subteran de apa care strabate pestera Bigar. Apa paraului Bigar se varsa dupa doar 200 de metri in paraul Minis, de pe un prag stancos, formand astfel cascada ce poarta numele de Cascada Bigar.

Cascada Bigar

Localizare: pe Cheile Minisului, la jumatatea distantei dintre comuna Bozovici si Anina.

Cascada impresioneaza prin jocul gingas al firelor de apa ce curg peste stanca acoperita de muschi. Conform ultimei expertize facute izbucului Bigar, in anul 2014, ne indica faptul ca apa acestuia nu este potabila, deci, nu poate fi consumata datorita continutului ridicat de calcar. Astfel, ne este destul de clar modul in care s-a format cascada.

Cascada care s-a format prin depuneri de calcar, masoara 7 metri inaltime, conul acesteia fiind imbracat in muschi, permite apei sa curga dantelat, oferind drept premiu vizitatorilor un spectaculos curcubeu pe o perdea de apa.

Conform publicatiei “The World geography”, cascada Bigar ocupa locul I, in top 8 “Cascade Spectaculoase in lume”

Legenda Cascadei Bigar, este scrisa de prof. Floarea Ana Tunea.

Conform acestei legende, in aceasta zona, pe Valea Almajului, traia o familie de tarani gospodari, asupra carora se abatuse un mare necaz: nu puteau da nastere de prunci. Intr-o noapte, femeia a visat o vrajitoare care i-a sugerat sa bea apa de la izvorul de sub stanca daca va dori intr-adevar sa ramana insarcinata. Daca va implini tot ceea ce ii spune, va naste o fata, careia nu ii va fi permis sa se indragosteasca  daca va dori sa traiasca ani multi. Femeia a implinit ceea ce i-a spus vrajitoarea si a baut mult timp apa de la izvorul de sub stanca, pana a ramas insarcinata. Nu dupa mult timp a nascut o fetita. Fetita s-a transformat in cativa ani intr-o tanara adolescenta dupa care tanjea multi feciori, dar inima ei a fost castigata de tanarul Bigar. Tatal a presimtit moartea fiicei sale si a inchis-o in pestera de deasupra izvorului. Ea a incercat sa se elibereze strigand si plangand. Fiindu-i mila de ea, vrajitoarea a aparut si i-a spus ca singurul lucru pe care il mai poate face pentru ea este sa ii transforme parul intr-o cascada, ca auzind vuiteul acesteia, sa il aduca pe cel pe care il iubeste aproape de ea. Dar din pacate, povestea lor de dragoste nu putea fi scrisa in aceasta lume, motiv pentru care tanarul Bigar a murit inecat in lacrimile tinerei pentru a renaste intr-o alta lume si a-si implini dragostea.

Marturie a iubirii care a invis limitele fiintei umane ne este astazi Cascada Bigar.

In zilele noastre, poate fi vizitata oricand. Recomand ca dupa ce vizitati cascada sa parcurgeti si traseul de 15-20 de minute pana la Izvor si Pestera Bigar. Traseul este usor de parcurs in orice anotimp, chiar si daca nu sunteti echipati corespunzator, fiind amenajat cu trepte, balustrade, franghii. Peisajul este superb si merita vazut!

                                    

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here