Satul traditional Marginea

0
392

Etimologia cuvantului  “marginea” se refera probabil la pozitionarea geografica pe care acest sat traditional o ocupa pe harta tarii noastre. Satul Marginea se afla la marginea tarii, in apropierea granitei cu Ucraina. Sau datorita pozitiei sale la “marginea” padurii, sau datorita faptului ca mesterii iau pamantul din care confectioneaza oalele de la marginea satului. Oricare ar fi motivul pentru care satul poarta acest nume, nu ne ramane decat sa ne mandrim ca la noi in tara exista asemenea obicei.  Ceramica de la Marginea este unica in Europa, iar in lume se mai regaseste in alte doua tari.

Localizare: La aproximativ 10 kilometri de localitatea Radauti, de-a lungul raului Sucevita.

Etape vechi

Locuitorii zonei practica acest mestesug dintotdeauna, transmitand obieceiurile si traditiile acestei meserii din tata in fiu, din generatie in generatie.

Si atunci, dar si acum, mesterii iau material prima, pamantul, de la marginea satului. Pamantul este inmuiat in apa, apoi mesterul isi ia cantitatea necesara si o modeleaza cu ajutorul mainilor pe roata olarului. Dupa ce obiectul ia forma dorita de creator, este lasat la zvantat cateva zile dupa care ia parte la procesul de ardere.

In veacuri de mult apuse, obiectele erau puse intr-o groapa mare, de aproximativ 1,5 metri adancime, care se prelungea in inaltime cu o forma de con. Langa aceasta groapa, se afla inca o groapa, de dimensiuni mai reduse, care comunica cu aceasta printr-un canal. Focul se aprindea in groapa mai mica. Cand oalele se roseau, canalul de comunicare intre cele doua gropi era astupat, astfel procesul de ardere continua fara oxigen iar oalele capau nuante inchise, cuprinse intre gri si negru.

Etapele de astazi

In zilele noastre cand avem acces la atata tehnologie si atatea masinarii care pot crea tot felul de lucruri prin apasarea unui singur buton, mesterii de la Marginea continua sa modeleze cu mainile libere lutul de la marginea satului. Singurul aspect schimbat in decursul anilor este modul in care sunt arse obiectele, nu se mai folosesc gropile, ci cuptoarele.

Dupa ce obiectul capata forma perfecta in mainile olarului, se lasa la uscat cateva zile, se decoreaza, apoi se lasa la uscat doua, poate chiar trei saptamani daca vremea este capricioasa, se finiseaza iar apoi se lustruieste si se pune la ars.

Se ard in conditii normale, timp de aproximativ 8 ore, cu oxigen, devenind rosii, apoi se introduce pe foc lemnul de brad sau de pin si se astupa cuptorul. Astfel se produce o ardere inabusita fara oxigen. Si acest proces poate dura pana la aproximativ  10 ore, timp in care fumul poate patrunde in peretii vasului redandu-i culoarea consacrata.

Principalele obiecte care ies din mainile mesterilor olari din satul Marginea sunt oalele pentru gatit, farfurii, castroane, dar si vazele pentru flori si alte obiecte decorative.

Daca responsabilitatea barbatilor este de a modela si de a arde obiectele , responsabilitatea femeilor este de a sculpta, de a picta si de a orna obiectele la momentul potrivit.

 

Daca sunteti in zona, vizitati magazinele. Mai ales ca preturile sunt ademenitoare, de producator, fara adaos comercial. Noi am facut chiar un popas la restaurantul “La Roata Olarului”, unde am luat o masa pe cinste, intr-un decor de poveste.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here